some image

Polls - l'enemic

Tot el que has de saber...

Mai no es pot subestimar la perseverança i la fortalesa dels polls... evolucionen contínuament i es tornen més resistents a mesura que els productes antipolls resulten cada cop menys eficaços. Un cop aplicat un tractament no només és imprescindible acabar-lo sinó que és importantíssim assegurar (de forma manual) que no quedi cap poll ni llémena en el cabell.

Els polls porten amb nosaltres des de sempre (les seves closques s'han trobat fins i tot en mòmies!) i han anat evolucionant fins a arribar a ser molt llestos, persistents i astuts. Als polls els agrada el cabell, qualsevol tipus de cabell: net, brut, llarg, curt... no coneixen barreres socioeconòmiques!!

Amb polls NO hi ha cabelleres felices... és temps de canviar!


Encara que siguin petits, són un enemic perillós! Més astuts que qualsevol pare o guerra química... més encara quan evolucionen i es tornen cada cop més forts. Sabies que...

 • No tenen ales així que no volen.
 • No salten d'un cap a l'altre.
 • Un poll adult no pot sobreviure més de 24/48 hores fora del cuir cabellut.
 • Són blanquinosos abans de menjar i rogencs/marrons després.
 • Les seves garres s’han adaptat per permetre’ls d’agafar-se al cabell, sobretot quan està mullat
 • Viuen enganxats al cuir cabellut per estar calentets!
 • Es mouen ràpidament.
 • Els polls adults ponen els ous a la nit.
 • Triguen entre 7 i 10 dies a sortir de la closca.
 • El seu cicle vital és aproximadament d'entre 30 i 40 dies.
 • Només es troben en humans, no pas en animals.


El poll o Pediculus humanus capitis és un paràsit que es troba al cap de les persones. Els polls s'alimenten de sang humana vàries vegades al dia i solen viure a prop del cuir cabellut. No se'ls coneix com a portadors de malalties.
Els polls són al món sencer. Les infestacions de polls són més comunes en nens d'edat escolar i a les llars de nens amb polls.

Els polls s'arrosseguen, no poden saltar ni volar. Els polls es contagien per contacte directe amb el cabell de la persona infestada. Qualsevol persona que entri en contacte "cabell amb cabell" amb algú que té polls corre el risc de contagiar-se. No és comú contagiar-se per haver estat en contacte amb la roba (com per exemple gorres, bufandes, abrics) o altres coses com ara pintes, raspalls o tovalloles. La higiene personal, la netedat de la llar o dels collegis no tenen res a veure amb tenir polls.
Els polls tenen tres estats: ou o llémena, nimfa i adult.Les llémenes: les llémenes són els ous postos pel poll femella i es troben normalment a la nuca, a prop del cuir cabellut. Les llémenes s'agarren fermament al cabell, tenen forma ovalada, són molt petites (la grandària d'un nus en un fil) i difícils de veure. Les llémenes són de color blanquinós tot i que, a vegades, les que estan vives apareixen del mateix color que el cabell. A vegades es confonen amb caspa, crostes o gotes de laca per al cabell. Normalment triguen entre 7 i 9 dies a sortir de la closca. Les llémenes que sobreviuen solen quedar-se a no més d'un centímetre de la base de l'eix del cabell. Si es troben més lluny pot ser o bé perquè la closca s'ha trencat o bé perquè no han sobreviscut i les closques han quedat buides. És gairebé impossible distingir-les a simple vista.Nimfa: una nimfa és un poll no encara madur que ha sortit de la llémena. Les nimfes tenen el mateix aspecte que els polls però són una mica més petites. Per sobreviure, s’han d’alimentar de petites quantitats de sang. Les nimfes es converteixen en adults 9/12 dies després d’haver sortit de la closca.Adult: el poll madur té la grandària d’una llavor de sèsam, té sis potes i un color grisenc. El poll adult pot aparèixer d’un color més fosc en una persona amb el cabell fosc i més clar en una persona amb el cabell clar. Per sobreviure, l’adult ha d’alimentar-se de sang. Un adult pot viure fins a 30 dies al cap d’una persona però no pot sobreviure més d’un dia o dos si se’n desprèn.
Els polls i les llémenes es troben exclusivament al cuir cabellut i, especialment, a prop i al voltant de les orelles i a prop de la nuca. Els polls s’agafen al cabell amb les seves garres. Les llémenes s’enganxen fermament a la base del cabell i són molt difícils de treure encara que només en quedi la closca.
Sensació de pessigolleig, alguna cosa que es mou pel cap.
Picors causats per una reacció allèrgica a les picadures dels polls.
Irritabilitat i dificultat a l’hora de dormir: els polls són més actius a la nit.
Petites ferides causades per les rascades. Els bacteris que es troben a la pell de les persones poden arribar a infectar aquestes ferides.
La forma de contagi més comuna és el contacte directe “cabell amb cabell” amb algú que ja està infestat. Això sol passar a l’hora de jugar, a casa i en llocs com ara els centres esportius, els campaments o els parcs...

Encara que sigui molt poc freqüent, els polls es poden contagiar compartint roba o altres objectes. Això passa quan un cabell que té polls o llémenes cau i acaba en la roba o l’objecte compartit, per exemple: gorres, barrets, bufandes, abrics, uniformes... o objectes com ara llaços i agulles per al cabell, pintes, raspalls, tovalloles o ninots de peluix.
Encara que els remeis actualment disponibles al mercat siguin molts, Happy Heads creu fermament que l’únic mètode eficaç és el “Mètode Shepherd” (revisió cabell per cabell fins que no quedi ni un poll ni una llémena). Com ja hem dit, encara que el contagi per haver compartit roba o haver-se estirat en un lloc on hagi estat una persona infestada no sigui freqüent, aconsellem que es renti amb molta cura la roba de llit i es passi l’aspirador a aquelles zones potencialment afectades pel contagi. Els articles i objectes que no es puguin rentar, us aconsellem que els guardeu dins d’una bossa tancada hermèticament durant 24/48 hores.